Behandeling honden

 

 

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Maar om u toch een idee te geven:

 

  • Poedelvachten 4-8 maal per jaar
  • Ruwharige vachten 2-4 maal per jaar
  • Spanielvachten 4-6 maal per jaar

Als u bedenkt hoeveel uren er aan uw hond gewerkt wordt, zal de prijs van het trimmen niet tegenvallen! Om tenslotte nog een sprookje de wereld uit te helpen: uw hond wordt bij een vakkundige trimmer niet verdoofd! Uw hond kan wel moe zijn na een trimbeurt.  

In overleg met u wordt uw hond in model gebracht volgens de rasstandaard. Indien uw hond niet onder een bepaald ras valt, wordt deze volledig naar uw wens in model gebracht voor zover de vachtstructuur van de hond dit toelaat.

 

Wij werken niet onder tijdsdruk. Hierdoor kan de behandeling langer duren dan u gewend bent.

  

Trimmen is een algemene benaming die alle behandelingen omvat om de vacht van de hond in een goede conditie te brengen. Er zijn verschillenden methodes om de vacht van uw hond te behandelen. Hieronder vindt u een uitleg van de methodes die wij in onze trimsalon hanteren.

Plukken

Bij het plukken wordt de bovenste laag van de vacht verwijderd. Hier is sprake van bij honden met een ruwharige vacht. De vacht moet dan wel “plukrijp”zijn. Dit betekent dat de deklaag los moet zitten, zodat deze gemakkelijk te verwijderen is. Na het plukken blijft de ondervacht zitten. Enkele voorbeelden van plukhonden zijn: de Bouvier; de Cairn terriër, de Teckel.

Strippen

Strippen is een vorm van plukken. In dit geval wordt de hond niet helemaal “bloot”geplukt. Hiermee wordt bedoeld dat de onderwol niet zichtbaar is en dat hierboven nog een korte laag haar blijft zitten. Het is echter dan wel de bedoeling dat de hond vaker een bezoek brengt aan de trimsalon om hier een opbouw in aan te brengen. Elke vacht kent zijn bijzonderheden en daarom is het handig dat u het trimmen bespreekt met de trimster.
Een voorbeeld van een striphond is: de Dearhound.

Knippen

Het knippen passen wij toe bij honden met een fijne haarsoort. De vacht wordt ingekort middels het gebruik van een schaar. Het knippen vereist nogal een goede techniek om het juiste resultaat te creëren.
Enkele voorbeelden van kniphonden zijn: Poedel en Bischon Frisé.

Scheren

Deze methode wordt toegepast bij diverse trimtechnieken vanwege het feit dat sommige lichaamsdelen altijd geschoren moeten worden. Dit is afhankelijk van de rasstandaard. Tevens worden sommige honden geheel geschoren. Dit gebeurt dan op wens van de eigenaar of indien het karakter van de hond het plukken niet toelaat. Tevens speelt de kwaliteit van de vacht ook een rol over de keuze van de behandeling.
Het scheren wordt gedaan met behulp van een professionele tondeuse. Afhankelijk van de gewenste lengte wordt er gebruikt gemaakt van verschillende scheerkoppen die elk een verschillende lengte hebben.

Effileren

Effileren is een techniek die bij verschillende rassen word uitgevoerd. Met het effileren wordt de vacht uitgedund of ingekort met behulp van een effileerschaar. Deze bestaat uit allemaal kleine tandjes waardoor de vacht niet in één keer wordt afgeknipt. Hierdoor zal een natuurlijker resultaat ontstaan. Effileerhonden zijn bijvoorbeeld de Spaniëls, Setters en Retrievers.

Ontwollen

Bij het ontwollen wordt het losse onderhaar verwijderd. Dit kan worden verwijderd met behulp van een soort harkje. Daarnaast wordt in onze trimsalon gebruik gemaakt van een professionele waterblazer. Dit is een zeer groot model föhn die met grote kracht het water en het losse onderhaar eruit blaast. De hond wordt voor deze behandeling eerst gewassen met een daarvoor bestemde shampoo. Na deze wasbeurt komen de haren goed los te zitten en deze zijn dan gemakkelijker te verwijderen met de eerder genoemde waterblazer.
Het voordeel van dit apparaat is dat de huid minder wordt beschadigd en dat de onderwol beter wordt verwijderd, dan dat men gebruik maakt van het harkje. Het haar wordt er als het ware uitgeblazen en het vastzittende haar droogt tegelijkertijd. Enkele voorbeelden van honden die ontwold kunnen worden zijn: Berner Sennen, New Foundlander, Schotse Collie, Pyreneese Berghond, Leonberger en Kuvasz.

Ontklitten

Klitten zijn opéén gepropte haarbolletjes die nagenoeg niet meer te doorkammen of te borstelen zijn. Deze klitten kunnen bij een slechte verzorging over het hele lichaam zitten. Doch bij een normale verzorging worden enkele plaatsen van het lichaam wel eens vergeten, waar dan klitvorming ontstaat. Regelmatig vindt men de klitten achter de oren, in de lies en/of aan de voeten. Deze zogenaamde klitten veroorzaken soms irritatie en smetplekken. De huid onder de klit krijgt dan geen lucht meer en om die reden wordt de huid schilferig en rood. In een latere fase zal het haar gaan vervilten en zal normaal uitborstelen of uitkammen niet meer mogelijk zijn. Het enige wat dan nog rest is het dier pijnloos kaal te scheren. Zodoende kan de huid dan weer ‘ademen’ en een nieuwe vacht zal zich openbaren. Na een aantal trimbeurten zal er weer een normale en verzorgde vacht ontstaan.
De hier bovengenoemde behandeling is een tijdrovende bezigheid, die niet altijd bij de prijs van het trimmen zit inbegrepen.

Een aantal honden kunnen zowel bij de ene trimtechniek als bij de andere geplaatst worden. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de vacht, doch ook van de wens van de eigenaar.